Min veg videre

Våren 2010 er den første våren på lang tid jeg ikke har et langsiktig mål klart for kommende sesong, og de neste åra. Utad har jeg vist stor usikkerhet i forhold til videre ambisjonsnivå for min langrennskarriere. Jeg føler det nå er på tide å fortelle litt om mine tanker og vurderinger på vegen videre.

Sportslige ambisjoner videre

De siste ti årene har jeg jobbet svært systematisk mot langsiktige målsetninger som skiløper. Jeg har satset mot to OL, uten å klare komme med i troppen i hverken 2006 eller 2010. Jeg føler jeg har gjort to gode forsøk, og oppnådd mange gode resultater på vegen. Sist sesong var jeg 12 sekunder fra å vinne et verdenscuprenn, med min femteplass på 15km fristil på Beitostølen.

Jeg har fortsatt ingen god forklaring på hvorfor kroppen sluttet å fungere godt rundt juletider forrige sesong. Jeg har opplevd ubehagelige kroppslige reaksjoner på intensiv treningsbelastning de siste månedene. Dette i form av en lei ”klemfølelse” rundt hjertet ved høy treningsbelastning. Plagene har kanskje sammenheng med formfallet i vinter. Jeg skal til utredning ved en spesialist i løpet av kort tid. Uten en medisinsk avklaring er det uforsvarlig å trene høyintensivt.

Usikkerheten omkring helsa gjør det vanskelig for meg å avgjøre mitt sportslige ambisjonsnivå for framtida. Det er et valg jeg må ta når jeg veit om kroppen er klar for videre hardkjør. Og akkurat når dette valget kan tas, er usikkert nå.

I ”ventetida” trener jeg med trygg og lav intensivitet, og jobber en del fysisk. Slik holder jeg kroppen i gang, og mister lite av min fysiske ”grunnmur.” Hvis helsa klareres som god, og motivasjonen er til stede, kan jeg komme raskt tilbake på et høyt fysisk nivå.

Trenerengasjement

Jeg har takket ja til et tilbud om å bli trener for Team Sjusjøen for sesongen 2010/2011. Det har vært et lett valg for meg å ta i den situasjonen jeg er i nå. Jeg har stor frihet til å forme min egen trenerrolle, og jeg gleder meg til å ta fatt på oppgavene sammen med de åtte løperne på laget. Trenerrollen min vil bli noe utradisjonell, og kan omtales som ”en løpende trener.” Det betyr at jeg ofte vil være med løperne og trene, i stedet for bare å se på dem.

Sjølsagt vil jeg ha førsteprioritet på å følge opp løperne på laget på samlingene. Jeg tror jeg kan ha mye å tilføre Team Sjusjøen, med mine erfaringer fra mange års satsning og som løper på kretslag, regionallag og landslag.  I konkurransesesongen står jeg fritt til å prioritere meg sjøl, om mine sportslige ambisjoner skulle tilsi det.

Jeg ser en stor verdi i bli en del av Team Sjusjøens gode og tradisjonsrike miljø, i en tid hvor egne ambisjoner er uavklarte. Løperne på laget er seriøse utøvere som er opptatt av å utvikle seg som skiløpere fra sesong til sesong. Simen Sveen er den løperen på laget med best resultater så langt, ble nr 31 på femmila under prøve VM i Holmenkollen sist vinter. I tillegg til Simen er det sju andre løpere med stort potensial og hver sine ulike spissferdigheter. For meg blir det med andre ord gode muligheter for utfordringer, både som ”pesende” løper på trening og som trener og samtalepartner.

For mer informasjon om Team Sjusjøen, besøk: www.teamsjusjoen.net Eller kontakt Petter Vike i arbeidsutvalget for laget, mob 90 74 10 06 og e-post: p.vike@swix.no

Dele erfaringer

Etter å ha fulgt mine drømmer og langsiktige mål gjennom mange år, sitter jeg igjen med mange erfaringer. Store endringer i tankesett og treningsfilosofi, systematisk arbeid, stor framgang i perioder etterfulgt av stagnasjon og nedturer, tålmodighetsprøver på vegen tilbake, samarbeid med lagkamerater og trenere og gleden av å kunne jobbe hver dag med det jeg liker best å gjøre.  Dette er noen av områdene jeg har lært veldig mye av å være skiløper.

I samarbeid med media- og kommunikasjonsrådgiver Oddvar Hemsøe, i Ord & Handling as, har vi laget et foredrag hvor noe av min lærdom kommer til nytte. Mine tanker som skiløper settes sammen med Oddvars mangeårige erfaringer fra næringslivet, og utgjør et foredrag som utfordrer tilhørernes holdninger til egne prestasjoner. Vi tilbyr foredraget til alle bedrifter og organisasjoner som ønsker inspirasjon mot nye mål og givende arbeidsdager.

Jeg og Oddvar håper på mange spennende oppdrag framover.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: